Världshandicap införs 2020!

Handicapdelen i Min Golf stängs under några dagar från 1/3 för uppdatering. Registrera dina eventuell rundor innan dess!
Wermdö Golf & Country Club

Uppdatering: Den 1 mars kommer handicapdelen i Min Golf att stängas ned några dagar för att beräkna alla svenska golfares nya världshandicap. Först när beräkningarna är helt klara kommer golfaren att kunna se sin nya exakta handicap i Min Golf. Under tiden beräkningarna sker går det heller inte att registrera ronder eller se handicaphistoriken. 

Registrera ronder i efterhand?

Golfronder som spelas från och med 1 mars kan registreras så snart systemet öppnar igen och kommer då att räknas som världshandicapronder. Däremot måste alla golfronder som spelats före övergången registreras senast 29 februari. Detta för att de ska räknas med i övergången från EGA handicapsystem till världshandicapsystemet. Efter 1 mars går det inte att registrera några ronder spelade fram till och med 29 februari.

Det sker stora förändringar i golfvärlden!

För ett år sedan stod vi inför en helt ny regelbok, väldigt många saker skulle upphöra, och andra komma till. Hur skulle det bli? Droppa från knäna? Putta med flaggstången i hål? Laga spikmärken i puttlinjen? Många tidigare otänkbara konstigheter skulle nu bli tillåtet.

Med facit i hand har det ju gått rätt bra. Alla verkar ha förstått hur de nya reglerna skulle hanteras och jag tror få vill gå tillbaka till det gamla idag.

Nu är det dags för nästa nyhet, VÄRLDSHANDICAP, 6 olika handicapsystem ska bli 1 gemensamt alla golfare. Allt i syfte att vi globalt ska ha samma regelbok och samma handicapsystem och därmed kunna utöva det spel vi älskar att ägna oss åt, på lika villkor och på samma sätt, en rätt häftig tanke.

Så vad händer nu närmast, och vad behöver du ha koll på nu?

  • Globalt rullas det nya systemet under 2 år med början 2020-01-01.
  • I Sverige flyttas alla spelare över till det nya systemet den 1:a Mars 2020
  • Det blir alltså ingen handicaprevision vid kommande årsskifte.

Vi kommer att ha frivilliga utbildningar under våren, ungefär som med reglerna, med den skillnaden att du behöver inte lära dig systemet utantill. Det är bra att förstå hur det fungerar men vill man inte så kommer golfens IT-system GIT, som just nu byggs i en helt ny version, ta hand om alla processer automatiskt. Du behöver bara hålla reda på din score och mata in den i ”Min Golf” när du spelat klart.

Nedan följer ett axplock av vad som kan vara bra att veta, mer detaljinfo kommer löpande till säsongsstart.

Ett antal saker förändras, bland annat:

  • Det finns inte längre några handicapgrupper, bara handicap, från plushcp till 54. Nya slopetabeller upp till hcp 54 kommer att anslås och redan nu hittar du dem under fliken ”Slope”. Klubben kommer dock fortsättningsvis att ha hcp-gräns på 30 medan det sammanlagda hcp i bollen går upp till 120. Vid högre hcp än 30 går det alltid att boka starttid genom receptionen. Är du på väg att ta grönt kort? Be receptionen hjälpa dig med en starttid där du i lugn och ro kan utveckla din golf.
  • Officiellt hcp försvinner också, antingen har man hcp, eller så har man inte.
  • Du behöver inte längre föranmäla en hcp-rond.
  • Alla, oavsett handicap, kan registrera sällskapsrundor för att förändra sitt hcp, så länge de spelat  minst 9 hål.
  • Efter registrering så kommer ditt nya hcp inte att synas förrän dagen efter din rond.

Det nya systemet räknar ut ditt handicap som ett snitt av de 8 bästa ronderna av de 20 senaste du registrerat.  Så kommer också ditt nya hcp den 1:a mars att räknas fram. Har du inte 20 registrerade ronder 2019 går systemet bakåt till 2018, räcker inte det så går man bakåt till 2017.

Dock räknas bara ronder från SVENSKA banor, det är för att systemet bara har tillgång till slopevärden från svenska banor.

Har du färre än 20 rundor trots att man har gått tillbaka ända till 2017, så finns det lösningar för det också, faktiskt ända ner till 0 registrerade ronder. Den 1:a mars kommer alla att ha ett handicap beräknat i det nya systemet.

Vi kommer löpande hålla er informerade vartefter i processen vi kommer.

Med bästa hälsningar
Handicap och Regelkommittén gm Kenneth Ehrnstedt