Några ord från Per-Ulrik

The Masters och golftips!

The Masters på Augusta tror jag ger oss golfare den där nystarten vi behöver inför golfsäsongen. Tävlingen tror jag bidrar till att många söker sig ut till klubben för att slå de första slagen för året med hög förväntan. För många brukar de första slagen vara förvånansvärt bra för att sedan följas av en rad slag som gör att man kommer ned på jorden igen och inser, jag är ungefär lika dålig i år som jag var förra året.

Men det finns alltid hopp. Kan man lära sig något när man tittar på en tävling som The Masters? Framförallt så tror jag att många kan bli inspirerade. Inspiration, motivation och glädje är ju själva grunden för att ta nästa steg i sitt golfspel. Med det som bas så finns det alla möjligheter till förbättring.

Jag tror många amatörspelare, medelgolfare som nybörjare, har fått för sig att golf är 90% mentalt och 10% fysiskt. Kanske är det så för de bästa spelarna i världen, de som spelar på Augusta den här helgen. Men i min värld så tror jag man ska vända på de där siffrorna vad gäller sin egen golf. För de flesta golfare som har golf som sin hobby så är det snarare 10% mentalt och 90% fysiskt. För att bli bättre måste man helt enkelt jobba på de grundläggande sakerna i sitt spel och sin teknik. Det behöver inte handla om att man ska ändra hela sin sving. Men om man har slicat hela sitt liv och fortsätter med att greppa klubban med ett svagt grepp så spelar det ingen roll hur stark mentalt du är, du kommer att fortsätta att slica. Det kan faktiskt räcka ganska långt, att göra små justeringar i grepp, uppställning och så vidare för att du ska få den där känslan som är bland det bästa som finns, känslan av att träffa bollen mitt på bladet och titta upp och se bollen flyga i luften på ett helt annat sätt än vad du är van vid. Ofta behövs det alltså inte att ändra själva svingen på de långa slagen för att ta ditt spel till nästa nivå.
Däremot vad gäller närspel; putt, chip, pitch och bunker så finns det detaljer i tekniken som man behöver justera om man har problem. De här slagen har så kort sving att man inte hinner kompensera om man gör fel. Bollplacering, viktfördelning mellan fötterna, längd på baksving som ska matcha längd på genomsving med mera är grunden till ett bra närspel.

Titta lite extra på spelet runt greenerna den här helgen om ni tittar på The Masters. Lägg märke till hur de gör vad gäller de grunderna jag nämnde ovan. Notera också hur olika spelarna svingar. Titta på olikheter i svingtempo, svingplan, sikte etc. Vissa har fade som favoritslag, andra spelar mest med en draw eller liknande. Alla har sitt egna sätt att svinga och spela på och det är det som jag tycker är charmen med golf!
Det ska bli spännande att se vad Stenson och Norén kan göra på den här tävlingen. Fantastiskt kul att vi har två svenska herrgolfare bland de 10 bästa i världen.
Om du vill förbättra din golf den här säsongen så tycker jag du ska passa på att ta några lektioner av våra nya pro’s, Ida-Maria och Henrik. Jag tror de kan få ditt spel till nästa nivå.

Må bäst!
Per-Ulrik

”On the fifteenth hole I started thinking how I’d look in the green jacket, the next thing I know, they’re giving it to Charley Coody.” Johnny Miller, who led by two with four holes to play in 1971 only for Coody to win by two shots.

”I miss, I miss, I miss, I make.” Seve Ballesteros said to reporters on his four-putt from 15 feet on the 16th green in 1988.